Medicin for osteoporose – Kost og Motion

Medicin for osteoporose – Kost og Motion

DEL

Osteoporose, et fald i mineralindholdet i knoglerne fører til en øget risiko for knoglebrud, især hos postmenopausale kvinder. Ved behandling af osteoporose, er det målet at reducere både symptomerne på tilstanden og risikoen for knoglebrud.

Medicinsk behandling for osteoporose

Efter at have modtaget en diagnose af osteoporose patienter er ofte ordineret medicin, som kan opdeles i tre brede typer:

  • smertelindrende stoffer
  • lægemidler, der reducerer tabet af knogle mineraler
  • lægemidler, som forøger dannelse af ny knogle.

Smertelindring leveres af standard analgetika, der kan have brug for at blive taget lang sigt i mennesker, der har sekundær slidgigt efter en fraktur. En lændestøtte kan medvirke til at reducere rygsmerter.

De lægemidler mest almindeligt gives for at reducere knoglemineraltab er kendt som bisphosphonater. Adskillige typer anvendes i osteoporose; de virker ved at sprænge cellerne og enzymer, der absorberer knogle under knogleremodellering. Bisfosfonater er effektive i forebyggelsen af ​​frakturer, men deres doseringsskemaer er komplicerede og kan være svært for patienterne at følge korrekt. Andre behandlinger er tilgængelige (f.eks hormonsubstitutionsbehandling, calcitonin, calcitriol), men disse er ikke så effektive som bisphosphonater eller anvendes kun i særlige situationer.

Medikamenter, der forøger knogledannelse omfatter parathyreoideahormon (PTH) og strontiumranelat. PTH er generelt ordineret kun for folk med svær spinal osteoporose. Strontiumranelat har vist sig at reducere risikoen for knoglebrud, men hvordan den gør det er uklart. Det tages som et pulver blandet med vand.

Calciumtilskud

Ikke alle med osteoporose har brug for at tage medicin. I nogle tilfælde kan lægen rådgive blot at spise en afbalanceret kost for at opretholde sunde niveauer af calcium og D-vitamin i kroppen. Der kan være behov Kosttilskud af disse næringsstoffer. Undersøgelser har vist, at D-vitamin kan reducere forekomsten af ​​frakturer hos ældre mennesker, selvom en overdreven indtagelse af vitamin D kan forårsage andre problemer.

Forebyggelse af Osteoporose

Alles knoglerne bliver svagere, når de bliver ældre. Osteoporose kan forebygges, men ved at spise en varieret kost, der indeholder masser af calcium og D-vitamin-rige fødevarer, og ved at dyrke regelmæssig motion gennem hele livet. Både vægtbærende motion (fx løb, aerobic, dans) og modstand øvelse (f.eks push-ups, fitness workouts) er kendt for at øge knoglestyrken hos yngre mennesker og reducere knogletab hos ældre. Andre måder at reducere risikoen for osteoporose omfatter rygestop og modererende alkoholindtag.